Behandelingen

Kronen en Bruggen

Kronen en bruggen zijn een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Kronen zijn een soort beschermende kapjes over bestaande kiezen heen. Voor kronen en bruggen is ruimte nodig, waardoor tandweefsel moet worden weggeslepen. Om tanden met grote vullingen te beschermen en te herstellen kunnen kronen worden gezet.

Kronen worden gemaakt van metaal met porselein, maar tegenwoordig ook vaak van keramiek. Ook zijn partiële kronen mogelijk in tandkleurig keramisch materiaal. Hierdoor hoeft minder van de kiezen te worden weggeslepen.

Voor het zetten van kronen of bruggen moet u enkele keren bij uw tandarts terugkomen. Tijdens de eerste afspraak wordt de tand of kies voorbereid door te slijpen. Ook worden een afdruk en een tijdelijke kroon gemaakt. Na drie tot vier weken is de kroon klaar en kan deze na passen met een cement verlijmd worden op de tand of kies.

Een brug is de vervanging van een tand of kies. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn afgeslepen ‘buurtanden’ of -kiezen van de open ruimte.