Behandelingen

Preventie

Preventie is gericht op het voorkomen van problemen. In de tandheelkunde is preventie vooral gericht op het voorkomen van gaatjes (cariës) en tandvleesproblemen. Een goede mondhygiëne vormt de basis voor een gezond gebit. Goed poetsen en het schoonhouden tussen uw tanden en kiezen zorgt voor minder gaatjes en gezond tandvlees. De juiste tandenborstel, flosdraad, tandenstokers of ragers zijn hierbij onmisbaar. De preventieassistenten en mondhygiënisten voeren behandelingen uit om te zorgen voor een schoon en gezond gebit. Daarnaast geven ze belangrijke adviezen en instructies om de mondhygiëne en de mondgezondheid te verbeteren. Een preventieassistent is een tandartsassistent met aanvullende opleiding. De preventieassistent verricht handelingen in de mond onder toezicht van de tandarts. Voorbeelden van werkzaamheden van de preventieassistent zijn:

  • het maken van röntgenfoto’s en/of gebitsafdrukken;
  • het aanbrengen van fluoride om het gebit sterk te houden;
  • het sealen van tanden of kiezen (het aanbrengen van een laklaag);
  • het geven van uitgebreide voorlichting over gebitsverzorging;
  • het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging, waarbij plaque, kleur-aanslag en tandsteen worden verwijderd.

Wanneer u uitgebreide tandvleesproblemen hebt, wordt de mondhygiënist ingeschakeld. De mondhygiëniste is een HBO-opgeleide paramedicus. Een paramedicus is iemand die zelf geen arts of tandarts is, maar voor zijn/haar beroep medische behandelingen uitvoert, meestal naast of in opdracht van een arts of tandarts. De beroepstitel mondhygiëniste is een beschermde titel. Het beroep is geregeld in de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG). De wet BIG is een kwaliteitswet en heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. De behandeling door een preventieassistente vindt alleen plaats indien er geen uitgebreide tandvleesproblematiek aanwezig is. Als er wel een uitgebreider tandvleesprobleem is (bijvoorbeeld diepere pockets) wordt de mondhygienist ingeschakeld. Naast de voorbeelden van werkzaamheden van de preventie-assistente voert de mondhygiëniste gebitsreinigingen uit bij patiënten met uitgebreide tandvleesproblemen.

Wat kan de mondhygiënist voor u doen? Naast de voorbeelden van werkzaamheden van de preventieassistent voert de mondhygiëniste gebitsreinigingen uit bij patiënten met uitgebreide tandvleesproblemen. Als het nodig is worden de worteloppervlakken onder het tandvlees (onder verdoving) schoon- en glad gemaakt. Daarnaast kunnen mondhygiënisten kleine gaatjes in tanden en kiezen boren en vullen.
Het is aan te raden naar de mondhygiëniste te gaan als:

  • het tandvlees bloedt bij het poetsen;
  • het tandvlees rood en gezwollen is en niet meer strak om de tanden of kiezen sluit;
  • het tandvlees terugtrekt;
  • u regelmatig gaatjes hebt;
  • u regelmatig last hebt van tandsteen of aanslag op het gebit;
  • u last hebt van een vieze smaak of slechte adem;
  • tanden of kiezen los staan;
  • goede mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is (bijvoorbeeld door verminderde motoriek).

We snappen natuurlijk dat u zich afvraagt of de kosten worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de zorg door de mondhygiëniste, maar stellen soms bepaalde voorwaarden. Het is verstandig hier eerst naar te informeren. Wij kunnen altijd een schriftelijke begroting voor u maken waarmee u bij een zorgverzekeraar kunt nagaan welke kosten vergoed worden. Onze mondhygiëniste bespreekt ook voorafgaande aan de behandeling met u welke kosten aan de behandeling verbonden zijn. Zo proberen we vervelende verrassingen achteraf te voorkomen.