Behandelingen

Implantologie

Behandeling

Een implantaat is een kunstwortel die op de plaats kan worden gezet van een wortel van een tand of kies die verloren is gegaan. Het vervangt dus de natuurlijke wortel en kan dienen als een nieuw stevig fundament voor een kroon of brug. Het voordeel hiervan is dat er niet geslepen hoeft te worden aan de andere tanden. Implantaten zijn ook vaak een goede oplossing om een gebitsprothese vast te ‘klikken’ op de kaak. In onze praktijk wordt het chirurgische deel door een hierin gespecialiseerde (NVOI erkende) tandarts-implantoloog verzorgd. Het prothetische gedeelte wordt door alle tandartsen gedaan.

Implantaat

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. Implantaten zien eruit als een schroefvormige holle cilinder en zijn gemaakt van titanium. Titanium is een lichaamsvriendelijk materiaal waar bot goed aan hecht. De kunstwortel is de basis voor een kroon of een prothese. Als u een enkele tand mist is het meestal een uitstekende oplossing, waarmee voorkomen kan worden dat aan de ‘buur-tanden’ geslepen moet worden. Als u al uw tanden en kiezen mist is het dé oplossing om het gebit weer vaster te laten zitten.

Implantaten, hoe werkt het?

Bij de meeste volwassenen kan in principe een implantaat worden geplaatst als er voldoende kaakbot is. Waar te weinig bot aanwezig is, kan vaak met een extra behandeling nieuw bot worden aangebracht. Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het van belang dat het tandvlees hieromheen gezond is. Als dit niet zo is moet daar eerst iets aan worden gedaan. Inspectie van uw mond en analyse door middel van röntgenfoto’s zullen duidelijk maken of implantaten bij u kunnen worden geplaatst. Soms wordt er gekozen om een compacte scan van de kaak te maken. Voor het maken van deze zogenaamde CBCT-scan werken wij samen met de afdeling tandheelkunde van het Radboudumc.

Operatie

Voor de ingreep krijgt u recepten voor een antibioticum, een pijnstiller en een spoelmiddel. Hier begint u een uur voor de operatie mee. Na een lokale verdoving wordt een sneetje in het tandvlees gemaakt. Vervolgens wordt op de toekomstige plaats voor het implantaat een opening geboord in het kaakbot. Om een zo steriel mogelijke omgeving te creëren, wordt de kamer ingericht als operatiekamer en wordt u toegedekt met steriele doeken. De ingreep zelf duurt, afhankelijk van de complexiteit, tussen de 30 en 75 minuten. In het algemeen vallen pijn, zwelling en ongemak achteraf mee. We adviseren om goed te koelen met een coldpack of ijsblokjes om de zwelling tegen te gaan. Na een dag of tien worden de hechtingen verwijderd en controleren we de genezing. In de tussentijd is het de bedoeling dat u twee keer per dag het spoelmiddel gebruikt, aangezien poetsen nog niet goed mogelijk is.

Nazorg, Herstelperiode

In de onderkaak duurt het vervolgens ongeveer drie maanden voordat het implantaat helemaal goed is hersteld. In de bovenkaak duurt het langer, namelijk zes maanden. Dit is een van de redenen waarom implantologische behandelingen relatief lang duren. Om de prognose beter en voorspelbaarder te maken, raden wij aan om voorzichtig te zijn met het snel belasten van implantaten.

Vrijleggen

Na de eerste herstelperiode kan het implantaat opnieuw opgezocht worden door een klein sneetje in het tandvlees. Het implantaat heeft ongestoord kunnen herstellen. Soms is het mogelijk om een implantaat te plaatsen wat meteen door het tandvlees steekt, dan is dit niet nodig.

Opbouwfase

Vervolgens kan in de weken hierna een afdruk en de nieuwe kronen worden gemaakt. Eventueel wordt nog apart de onderstructuur gepast en de manier van dichtbijten bepaald. Hiervoor zijn twee of drie afspraken nodig.

De nazorg

De nazorg is een zeer belangrijk onderdeel van de implantaatbehandeling. Plaque en tandsteen op de implantaten, kroon, brug en prothese kunnen een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Deze ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten. Dit willen we voorkomen, daarom geven we goede voorlichting en instructies over het reinigen van de implantaten, de mond en de prothetische constructie. Hierbij is vaak een mondhygiënist of preventieassistent betrokken.