Behandelingen

Esthetische tandheelkunde

Bent u niet tevreden met het uiterlijk van uw gebit? Bespreek het met uw tandarts als u zich afvraagt of esthetische tandheelkunde een oplossing kan bieden. Als u bijvoorbeeld niet tevreden bent met de kleur, de vorm of de stand van de tanden of kiezen, kunnen wij u daarbij helpen. Esthetische tandheelkunde richt zich op het mooi maken van het gebit. Naast esthetische tandheelkunde kan orthodontie de stand van tanden en kiezen verbeteren. Dit gebeurt zonder te slijpen aan tanden of het maken van vullingen of veneers.

Een verfraaiing van tanden of kiezen door middel van tandkleurige materialen is ook een mogelijkheid. Welk materiaal of welke techniek het beste geschikt is voor u, kan uw tandarts u uitleggen. Twee technieken zijn mogelijk, namelijk: het aanbrengen van tandkleurig vulmateriaal (composiet) of het aanbrengen van porselein. Porselein kan worden aangebracht als volledige kroon of als schildje (ook wel facing of veneer genoemd). Door middel van facings van composiet of porselein kunnen scheefstaande of verkleurde tanden worden gemaskeerd. Facings zijn dunne schildjes die op de tanden of kiezen worden geplaatst om het gebit mooier te maken. Het materiaal wordt direct in de gewenste kleur aangebracht en in de juiste vorm afgewerkt. Dit vergt echter onderhoud; verkleuringen kunnen optreden en het materiaal kan slijten of doffer worden. Porseleinen facings vergen meer werk in het aanbrengen, maar verkleuren niet. Het natuurlijke tandmateriaal van de andere tanden kan bij sommige personen sterker verkleuren dan bij anderen, daardoor is het per persoon verschillend welke techniek de voorkeur heeft. Daarnaast zijn kosten een overweging. Vraag de tandarts om uitleg en een offerte om bij uw verzekeraar na te gaan wat vergoed wordt. Vroeger bestonden kronen met porselein bijna altijd uit een metalen basis waar het porselein op vastgebakken was. Na verloop van tijd kon een donkere metalen rand zichtbaar worden als het tandvlees iets was teruggetrokken. Bij de modernere technieken waar geen gebruik meer wordt gemaakt van de metalen basis, is deze donkere rand niet meer te verwachten. Alleen als de wortel zelf verkleurd is, kan dit nog tot kleurverschil leiden als het tandvlees toch nog terugtrekt.

Bleken

Wanneer met name de kleur van tanden als storend wordt ervaren, is bleken vaak een goede oplossing. Er bestaan twee technieken: intern bleken en extern bleken. Het intern bleken is een techniek waarbij een tand die van binnenuit is verkleurd, ook van binnenuit lichter wordt gemaakt. Meestal gaat het om het een tand die al een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan. Om de tand van binnenuit te bleken, wordt tijdelijk een blekend materiaal in de al aanwezige holte ingesloten (walking bleach). Na ongeveer twee weken inwerken kan worden bekeken of het gewenste resultaat bereikt is. Wanneer dit het geval is kan het materiaal worden vervangen door een definitieve vulling. Wanneer het gewenste resultaat nog niet is bereikt, kan een nieuwe hoeveelheid bleekmateriaal worden toegediend.  

Extern bleken van tanden is een techniek om de buitenkant van de tanden witter te maken door het inwerken van een blekende stof, meestal een peroxide-verbinding. De tand wordt witter doordat de kleurstoffen die in het oppervlak van het tandmateriaal zijn opgesloten worden opgelost. Andere materialen, zoals vulmaterialen of het porselein van kronen, reageren niet op bleken. Vroeger werd aangenomen dat bleken schadelijk zou zijn voor het tandmateriaal; dit blijkt erg mee te vallen. Het belangrijkste bezwaar is dat tanden er gevoeliger van kunnen worden; dit is vaak tijdelijk. Het dient echter wel onder professionele begeleiding te gebeuren, om definitieve schade aan bijvoorbeeld tandvlees of worteloppervlakken te voorkomen. Om deze reden is bleken nu niet meer toegestaan bij onder andere beauty-salons, maar alleen nog bij de tandarts. Na het extern bleken wordt roken en inname van sterk gekleurde voeding of dranken, zoals koffie, rode wijn en rode kool afgeraden. Hierdoor kan het glazuur namelijk direct weer verkleuren. Pas na een tijd (+/- 2 weken) is het glazuur weer stabiel genoeg om de kleurstoffen niet al te gemakkelijk op te nemen. De kosten van bleken zijn voor iedereen anders; het is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid materiaal die nodig is om het kleurverschil te overbruggen.