Vragen

Pijnklachten en Spoeddiensten

1) Waar kan ik met (pijn)klachten terecht buiten jullie openingstijden?

Onze praktijk is aangesloten bij de ‘Tandarts Spoed Praktijk’. Deze praktijk is gevestigd op het spoedplein van het CWZ aan de Weg door Jonkerbos 100 te Nijmegen. U kunt daar uitsluitend terecht als u een afspraak heeft gemaakt. Daarvoor kunt u buiten kantoortijden (voor 8.00 uur en na 17.00 uur), op feestdagen en in het weekend bellen met 0900-8602. Op de website http://www.tandartsspoedpraktijk.nl vindt u meer informatie.

2) Waarvoor kan ik de spoeddienst bellen?

De spoeddienst is in principe bedoeld voor spoedeisende klachten die niet tot de volgende dag kunnen wachten. Als u twijfelt of uw klacht spoedeisend is kunt u overleggen met de telefoniste. Zij zal inschatten of u kunt wachten tot uw eigen tandarts weer bereikbaar is, of dat u langs moet komen tijdens het spreekuur van de spoeddienst of dat de tandarts onmiddellijk opgeroepen moet worden.

3) Kunnen oorpijn, kaakgewrichtspijn en/of kiespijn samen voorkomen?

Ja dat kan. Het is wel verstandig uit te zoeken wat oorzaak en wat gevolg is. Zo kunnen bij een stevige verkoudheid of griep de neusbijholten verstopt zijn waardoor kiespijn ontstaat, zonder dat er met de kiezen iets mis is. Zo kan kaakgewrichtspijn en pijn aan het oor ook door elkaar worden gehaald. Daarnaast kan een ontsteking aan een kies ook uitstralen naar het kaakgewricht of het oor. Het is daarom raadzaam na even afwachten de tandarts te laten onderzoeken of het mogelijk aan het kaakgewricht of het gebit ligt voordat er verwezen wordt naar bijvoorbeeld KNO arts, fysiotherapeut of kaakchirurg.

4) Ik heb nog pijn na een het maken van een vulling. Is dat normaal?

Binnenin een kies of tand zit levend weefsel (zenuwen, bloedvaten) met uitlopers tot aan het glazuur . Bij alle handelingen die verricht worden om een tand of kies te repareren worden deze uitlopers geïrriteerd en kunnen klachten geven . Soms duurt het wel een paar maanden voordat de klachten (warm- en of koudegevoeligheid) verdwijnen . Als de klachten niet verdwijnen of zelfs toenemen dan herstelt de zenuw mogelijk niet meer. Dat kan gebeuren als het gaatje te dicht bij de zenuw heeft gezeten. Dan is het verstandig een afspraak te maken

5) Ik heb nog pijn na de wortelkanaalbehandeling. Is dat normaal?

Zowel na het starten van een wortelkanaalbehandeling als na het afsluiten van de wortelkanaalbehandeling kan de kies pijnlijk blijven of pijnlijk worden. Als de ontsteking nog in de acute fase zit kan het nog een paar dagen duren voordat het draaglijk wordt. In die tijd kunnen pijnstillers de pijn bestrijden. Overleg met uw tandarts welke pijnstillers u het beste kan gebruiken. Ook na het afsluiten van de wortelkanaalbehandeling kan er een reactie optreden. Soms duurt dat wel anderhalve week. In de loop van de tijd moet het wel langzaam verbeteren. Als de klachten toenemen of als u koorts en/of zwelling krijgt moet u contact opnemen.

6) Ik heb nog pijn nadat een tand/kies getrokken is. Is dat normaal?

Nadat een tand of kies getrokken is ontstaat er een wond die de eerste dagen gevoelig is bij aanraken. Daarna moet het snel beter worden. Soms blijft de pijn aanwezig of kan er zelfs opnieuw pijn ontstaan. Waarschijnlijk is de wond dan ontstoken geraakt. Meestal geneest het alsnog binnen twee weken. De tandarts kan het herstel versnellen door wond uit te spoelen met een medicament.

7) Er is een tand/kies getrokken en de wond blijft bloeden. Wat kan ik doen?

Soms kan er een nabloeding optreden als de verdoving uit begint te werken of als het bloedstolsel beschadigt tijdens het eten. U hoeft zich geen zorgen te maken als het speeksel een beetje rood verkleurd is, dat is de eerste uren normaal. Als de wond blijft bloeden kunt u het volgende doen: U kunt een dubbelgevouwen gaasje of een schone zakdoek met een knoop op de wond plaatsen en een half uur dichtbijten. Wanneer de bloeding niet stopt moet u contact opnemen met de tandarts of de spoeddienst voor advies.

8) Ik heb pijn, welke pijnstillers kan ik gebruiken?

Er zijn veel verschillende pijnstillers. Sommige pijnstillers kunnen ongewenste neveneffecten geven. De pijnstiller met de minste neveneffecten is paracetamol. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist. Ons advies is om te beginnen met 2 tabletten paracetamol van 500mg. Vervolgens neemt u elke 4 uur 1 tablet van 500mg. Voor kinderen geldt een andere dosering, raadpleeg daarvoor de bijsluiter. Indien het pijnstillend effect onvoldoende is kunt u contact opnemen voor advies.

9) Na behandeling door de mondhygiëniste zijn mijn tanden gevoeliger. Hoe kan dat?

Ontstoken tandvlees is vaak iets gezwollen. Nadat de mondhygiënist het worteloppervlak onder het tandvlees heeft gereinigd, zal het tandvlees weer iets slinken. Daarbij komt het worteloppervlak met uitlopers van de zenuw bloot te liggen. De gevoeligheid vermindert op den duur vanzelf. Soms kan een tandpasta voor gevoelige tandhalzen dat proces versnellen. Indien dat onvoldoende verlichting geeft kunt u de mondhygiënist of tandarts om advies vragen.

10) Wat zijn de kosten van de spoeddienst?

De tarieven van de spoeddienst zijn hetzelfde als de tarieven in de praktijk. In de avonden, weekenden en op feestdagen wordt er echter wel een toeslag berekend. U dient bij de NTP in de meeste gevallen direct te betalen. U kunt per pinpas of contact betalen.

Vragen

Zit uw vraag er niet bij?
Stel hem dan via het
formulier hiernaast.