Vragen

Informatie mondgezondheid

1) Waar kan ik informatie over de mondgezondheid vinden?

Op deze website kunt u diverse informatiefolders van het Ivoren Kruis vinden.

2) Kunnen jullie helpen bij mijn spreekbeurt

Wat leuk dat je een spreekbeurt wilt geven over de tandarts of mondhygiënist. Op deze website (allesoverhetgebit.nl) is veel informatie te vinden. Je kan ook een keer langskomen om te kijken en vragen te stellen.

3) Wat gebeurt er tijdens een controle?

Tijdens een controle wordt de gehele mond op bijzonderheden geïnspecteerd. Dat wil zeggen dat de slijmvliezen, het tandvlees en de tanden en kiezen zorgvuldig worden bekeken. Het is belangrijk dat beginnende problemen vroegtijdig worden ontdekt om de schade beperkt te kunnen houden en klachten te kunnen voorkomen.

4) Waarom worden er röntgenfoto’s gemaakt?

De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (het ‘haakje’), maar daarmee kan hij alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien en aftasten. Wat daaronder zit is niet bereikbaar. Wanneer de tandarts vermoedt dat er meer aan de hand is dan wat tijdens dit onderzoek kan worden ontdekt, maakt hij of zij een röntgenfoto. Met behulp van een röntgenfoto kan de tandarts eventuele afwijkingen in een vroeg stadium herkennen. Hoe eerder tandheelkundige problemen worden ontdekt, des te beter. Dan kunnen ze bijtijds worden behandeld, zodat ernstigere problemen worden voorkomen.

5) Kan de straling van een röntgenfoto kwaad?

Bij het maken van röntgenfoto’s bij de tandarts gebruikt men een zeer kleine hoeveelheid straling, waardoor de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering is. Deze kans is zo klein dat dit nauwelijks in een getal is uit te drukken. Als we het vergelijken met andere stralingsbronnen dan krijgt u van 1 röntgenfoto net zo weinig straling als dat u per dag krijgt uit de aardbodem, het heelal en uit bouwmaterialen (zoals beton en gips). En de straling die vrijkomt bij een scan van uw ingewanden is bijvoorbeeld 2000 maal hoger dan een röntgenfoto van uw gebit. Toch moet bij straling, hoe weinig ook, zorgvuldig te werk worden gegaan. Elke keer als een röntgenfoto gewenst is, moet het nut daarvan worden afgewogen tegen het risico van het niet, of te laat ontdekken van een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking.

6) Waarom neemt de tandarts voor zichzelf extra maatregelen om zich te beschermen als hij of zij een röntgenfoto maakt?

U ontvangt maar één enkele keer röntgenstraling, maar de tandarts maakt veel vaker een röntgenfoto. Als de tandarts elke keer dicht bij u blijft staan, wordt hij onnodig vaak aan röntgenstraling blootgesteld. Daarom gaat de tandarts bij het maken van een röntgenfoto soms achter een deur of schot staan om zich tegen de röntgenstraling te beschermen.

7) Is poetsen met een elektrische tandenborstel beter?

Zowel met een handtandenborstel als met een elektrische tandenborstel is het gebit goed schoon te maken. Met een elektrische tandenborstel is het echter wel gemakkelijker om alle tandplak te verwijderen.

8) Welke tandpasta moet ik gebruiken?

Het maakt niet zoveel uit welke tandpasta u gebruikt. Belangrijk is dat er voldoende fluoride in zit. Het tandglazuur wordt sterker door de fluoride en is daardoor beter bestand tegen aanvallen van suikers. In de folder ‘Fluoride’ van het Ivoren Kruis kunt u hier meer over lezen.

9) Ik heb bloedend tandvlees tijdens het poetsen, is dat erg?

Bloedend tandvlees is niet normaal. Het kan zijn dat u te hard poetst of ragert, maar het is waarschijnlijker dat het tandvlees ontstoken is. Als het een oppervlakkige ontsteking is kunt u het zelf oplossen door zorgvuldig maar niet te hard te poetsen. Voor diepere tandvleesontstekingen is reiniging door de mondhygiënist verstandig.

10) Wat doet een mondhygiënist?

Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging. Samen met u kijkt hij/zij hoe de mondverzorging kan worden verbeterd. Daarnaast behandelt de mondhygiënist vooral tandvleesontstekingen en zorgt samen met u dat het onder controle blijft. De tandarts schat tijdens de controle in of een bezoek aan de mondhygiënist verstandig is.

11) Wat doet een preventie-assistente?

Een preventie-assistente is een assistente die is opgeleid om het gebit te reinigen en de mondhygiëne samen met u op peil te krijgen. Indien er sprake is van tandvleesontstekingen dan is de mondhygiënist de aangewezen persoon.

12) Ik heb een klacht, wat kan ik doen?

Als een uitgevoerde behandeling ondanks onze inspanningen niet aan uw verwachtingen voldoet, zullen wij proberen er met u uit te komen. In eerste instantie vragen wij u ons in de gelegenheid te stellen het probleem op te lossen. Daar waar dit niet mogelijk blijkt, hebben wij een formele klachtenregeling.

Vragen

Zit uw vraag er niet bij?
Stel hem dan via het
formulier hiernaast.